21.01. MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA

SREDNJA MJEŠOVITA O.O.S. “ZVONČIĆI”

Emocije su važne kako bi izrazili svoje osjećaje i moramo biti spremni prihvatiti ih sve, kakve god one bile. Odgojitelj mora biti model djeci te ih poticati da ih izražavaju na društveno prihvatljiv način . Važno je također da ih djeca znaju prepoznati i imenovati. Vrlo je bitno da se svako dijete u vrtićkoj grupi osjeća prihvaćeno, sigurno i sretno.

Američki svećenik Kevin Zaborney proglasio je 21. siječnja Međunarodnim danom zagrljaja potičući ljude da se međusobno grle. Isticao je veliku emocionalnu korist koju ljudi imaju od zagrljaja. Istraživanja pokazuju da je zagrljaj vrlo učinkovit u liječenju raznih fizičkih bolesti, kao i usamljenosti, depresije, anksioznosti i stresa, popravljanju raspoloženja, a potpuno je besplatan! U istraživanju J. Gordona zaključilo se da djeca koju su roditelji i druge odrasle bliske osobe više grlili, bila inteligentnija od djece koja nisu rasla u takvom okružju. Na najbolji su način potvrdili tvrdnje znanstvenika kako pozitivna iskustva poput grljenja izazivaju snažne reakcije u mozgu djeteta čime se omogućava njegov brži razvoj. Psiholozi čak tvrde kako je svakome potrebno barem četiri do osam zagrljaja dnevno da bi preživio, a dvanaest da bi napredovao.

Uz slikovnicu “Medo koji se voli grliti” djeca su upoznala medu koji je bio pun ljubavi i sreće toliko da je hodajući šumom mogao zagrliti baš svako živo i neživo biće na koje bi naišao (zeca, zmiju, pticu, velika i mala stabla) . Tako je na svakom koraku dijelio svoju ljubav, zagrljaj po zagrljaj. No ubrzo medi prvi puta nije bilo do zagrljaja. Ugledavši čovjeka kako sjekirom ruši stablo jako se razljuti, ali je shvatio da koliko god ljut bio nije mogao ozlijediti čovjeka pa je učinio ono što mu najbolje ide. ZAGRLIO ga je!

Poticajnim razgovorom djeca su na prikladan način izražavala i opisivala potrebe, unutrašnja stanja i interese, odnosno razvijala svijest o vlastitim osjećajima te doživljavanju drugih.

 

Zašto se grlimo? S kim se volim grliti?

  • “Grlimo se danas puno jer je dan grljenja.” Nikolina
  • “Ja doma grlim svoju najdobriju seku.” Lea Kurtanjek
  • “Ne volim se grliti. “ Ivan
  • “Ja se volim sad grliti.” Lea Krajnik
  • “Ja se hoću grliti dok sam sretna.” Mila
  • “Volim grliti svoju curu Dariju.” Jakov R.
  • “S mamom se najljepše grlim.” Sara
  • “Uvijek se grlim s Mihaelom jer mi je najbolji prijatelj.” Karlo
  • “Volim se grliti dok se igram.” Mihael

Puni pozitivnih emocija, topline i ljubavi radosno su sudjelovali u likovnoj aktivnosti “Najdraži zagrljaj” u kojoj su prikazali čiji zagrljaj im je najdraži i u kojem se osjećaju najsigurnije.

No ni u “Zvončićima” nije nedostajalo zagrljaja!

Čitavu galeriju slika možete pregledati u našoj galeriji slika: 21.01. MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA